Det är detaljerna som gör en bild

När du fotograferar är det viktigt med detaljer i bilden. Bilden i sig behöver inte vara djup eller ha väldigt mycket betydelse för någon. Utan även den mest vardagliga bilden behöver ha detaljer för att den ska bli intressant att titta på. 

För att framhäva detaljer i en bild kan du lägga fokuset på olika objekt. Kanske vill du att fokuset ska vara i bakgrunden av bilden – eller så vill du ha fokus på förgrunden? När du leker omkring med fokus i bilderna kan de få helt olika effekter. 

Stilla objekt

Ett annat sätt att lägga till detaljer och skapa mer liv i bilder är att placera olika objekt i bilden.  Dock är det viktigt att det då inte bli för mycket så att betraktaren inte vet vad hen ska titta på. Ska du exempelvis fota bilder till en lägenhetsförsäljning kan en bild bli helt annorlunda om en prydlig kaffebryggare är med i bilden eller inte. Är kaffebryggaren med i bilden ges en känsla av hemtrevligt och välkomnande – vilket kan vara avgörande för den som vill köpa lägenheten. 

Det kan också göra stor skillnad om du fotar ett objekt självständigt eller om du fotar det med rekvisita. Tänk dig att du ser en bild på ett vanligt matbord utan någonting annat i bilden. Och sen ser du en bild på sama matbord men där det är dukat med fina tallrikar, glas och bestik. Vilket bild tycker du ger mest effekt? Troligen den med detaljer.