Få igång kreativiteten

Ibland kan det kännas motigt att få igång det kreativa flödet, eller hur? Men det kan vi råda bot på. Steg ett är, som slogan på Nikes posters lyder: “Just do it.” Gör inte misstaget som så många gör att de sitter och väntar på inspiration och motivation. Då kan du sitta och vänta i flera år utan att det sker någonting. Vi kan jämföra det med hur sugen man känner sig att gå på gymmet ibland. Vet du vad jag menar?

Det kan ta emot och kännas ganska jobbigt, men då sätter man på sig gymkläderna och cyklar iväg och kör igång. Den sköna känslan kommer efteråt – inte innan. Det är precis samma sak med så mycket annat i livet, inklusive våra kreativa projekt. Varför är det så? För att vi använder en helt annan del av vår hjärna när vi är kreativa och fria i våra kreativa uttryck. Även om du jobbar som webbdesigner eller har ett annat jobb som anses vara “kreativt”, är din huvudsakliga funktion att följa specifika regler och instruktioner för att lösa ett problem.

När du målar en tavla eller skriver ett filmmanus har du en helt annan kreativitet till ditt förfogande. Det är den högra hjärnhalvan som ska aktiveras och stimuleras, som vi använder så lite av i vår vardag i dagens samhälle. Så var inte hård mot dig själv, utan ha medkänsla för när det känns motigt, samtidigt som du kommer ihåg att den enda vägen framåt är att helt enkelt sätta igång.