Få ut mesta möjliga av dina jobbresor

Att åka på jobbresor är roligt och kan ge kreativiteten en boost. Men det kan också kännas som slöseri med tid om du har för mycket att göra. Har du familj kan det också kännas jobbigt att spendera tid borta från den Och oavsett om det är roligt eller jobbigt så kostar det pengar att resa och bo på hotell. Som fotograf är du ofta frilans och får då stå för fiolerna helt på egen hand.

Det finns alltså flera anledningar att se till att jobbresorna blir effektiva och att du får ut så mycket som du bara kan från dem. Vi delar gärna med oss av några av våra tips och erfarenheter.

Samla ihop kundmöten

När du reser, se till att träffa kunder som finns på ditt resmål. Det är alltid bra att jobba på kundrelationer i verkliga livet, så passa på när du är på plats. Du kan till exempel använda dig av ett konferensrum i Göteborg när du besöker staden istället för att hänga på café hela dagarna. Speciellt om du behöver pitcha en idé eller göra någon form av presentation kan det vara skönt att inte sitta i en stimmig lokal med nyfikna tjuvlyssnare runt omkring.

Även kunder i närheten av din destination kan det vara värt att ta en liten avstickare till, speciellt om du är långt från din hemort.

Skaffa ett kartotek med spännande locations

Det här kanske låter som en självklarhet, men vi har märkt att det faktiskt inte är det. Se till att spana efter roliga, annorlunda eller bara vackra locations när du är ute och reser. Samla sedan alla dina locations i ett sökbart dokument!

Notera var de är och vilken stil de har. Finns det någon kontaktperson så ska du se till att byta några ord med den och självklart lämna ett visitkort. Finns det inte någon människa i närheten kan du söka online efter någon att kontakta.
Om du har flera locations att välja mellan när du är ute på jobbresa kan du känna dig trygg om din första plan inte skulle gå i lås, eller om kunden ändrar sig så att din plan inte fungerar längre. Gå till ditt locations-dokument och leta fram något i närheten som passar bättre istället.

Andra sätt att hitta bra locations är att hålla koll på flöden i sociala medier. Följ personer från olika städer och notera när du tycker att de har hittat bra ställen som du skulle kunna använda dig av. Om det inte framgår var bilderna är tagna svarar de allra flesta på DM.