Konst på film

Kameran används inte bara till att ta bilder utan den kan även användas till att spela in filmer. Det finns nog inte en enda film i värden som inte innehåller konst i form av en tavla, fotografi eller dylikt. Det finns filmer som handlar om stulen konst. I många filmer finns det också hus där vi som tittar kan se tavlor och annat på väggarna.

Film och konst behöver inte bara innebära att konstföremål syns i filmer. Det kan innebära att den som filmar gör själva filmen till ett konstverk. Allt fler musikvideor spelas också in som riktiga konstverk och visar att det ligger eftertanke och omsorg bakom. En film som handlar om konst, är filmen Mr Bean – den totala katastroffilmen. I denna finns ett vackert porträtt som Mr Bean ska vakta. Allt går fel när han istället förstör tavlan och ska försöka laga den.

Förr i tiden var filmer och tv-program svartvita och för oss som lever idag är dessa filmer en typ av konst. Dagens filmkameror har möjligheten att filma i både färg, svartvitt och andra färger och det för att det blir en annan upplevelse och filmen får en fin effekt. Om du har en kamera som du vill filma på detta sätt med, men du upptäcker att den inte kan det, då kan du lägga till det i efterhand. Filter och redigering är en annat sätt som kan göra filmen till konstverk.

Det finns ingen regel som säger att du måste filma en speciell sak för att det ska bli konst. Om du väljer att filma ett landskap som du tycker ser fint ut, kan det var konst för dig. En film som kan anses vara konst är Mary Poppins. Den har så mycket färger och sång och dans som gör filmen speciell.