Fotografera mat – Några tips

Med Instagrams intåg i våra liv har även matfotografering kommit in lite i var mans (eller kvinnas) liv. Idag tänkte jag att jag skulle hjälpa dig att ta bättre foton av mat, genom att dela med mig av några tips.

Riktigt snygga matbilder är härligt att förstora och rama in. Häng upp dem i köket för att skapa en inspirerande och ombonad miljö. Om du hänger bilder som du tagit själv på väggen får du ett unikt hem, samtidigt som du stolt kan säga “det är jag som har tagit dem” när någon berömmer dina snygga tavlor.

Tänk på färger

Om du vill ha riktigt snygga matbilder bör du tänka på vilka färger som ingår i rätten. Potatismos på en vit tallrik, till exempel, det blir inte så snyggt på bild. Lägg upp det på ett färgat fat istället, och toppa det med lite färska gröna kryddor.

Rätter med flera olika färger är lättast att få till snygga bilder på. Dock inte om de är ihopblandade, utan det är bra om de olika färgerna ligger för sig så du kan komponera en fotovänlig tallrik av dem.

Det är inte bara färgerna som är viktiga för att komponera en bra bild. Även själva uppläggningen är viktig för helheten. Tänk på att bygga på höjden, för att skapa en mer intressant och levande bild. Platt mat på en platt tallrik är svårt att jobba med.

Använd dig av rekvisita

Självklart räknas tallrik, bestick och glas som rekvisita vid matfotografering. Välj porslin som passar till maten för att få bästa effekt. Dock är det viktigt att inte låta dukningen ta över bilden, utan det är maten som ska ha huvudrollen. Dukningen är en biroll som ska hjälpa huvudrollen till sitt bästa jag.

Det kan också vara snyggt att låta köket och köksmaskiner anas i en suddig bakgrund. Kitchen Aid hushållsapparater är snygga och fotovänliga. En snygg bunke och en ballongvisp är annat som är bra att ha till hands för att skapa ett bra stilleben.

Bakgrunden

Bakgrunden är nästan det viktigaste i bilder, och kan hjälpa eller stjälpa vilka snygga råvaror som helst. Om du vill ägna dig åt att ta snygga matbilder bör du skaffa dig några olika bakgrunder du kan använda dig av.

En vit skiva är det absolut enklaste, och det funkar i många fall. Kanske har du en köksskiva i marmor som fungerar? Som komplement är det bra med en mörk skiva också.