Vi lever i en tid som är väldigt visuell. Vi är vana att se bilder och illustrationer i alla tänkbara och otänkbara sammanhang. Alla som har en smartphone kan dagligen fånga sitt liv på foto och film. Det är roligt att fotografering är så tillgängligt för gemene man. Det ger möjlighet för människor som har lite talang för foto, men kanske inte ekonomiska resurserna, att kunna utvecklas inom fotograferingen. Fotokonst är mer tillgängligt nu än någonsin.

Urvattnad konstform

Tyvärr har tillgängligheten av fotografering också en baksida. Riktig fotokonst riskerar att urvattnas. Gemene man kan fotografera högt och lågt och med hjälp av rätt filter och enkla program för fotoredigering kan de få det att se riktigt bra ut.

Dock är det fortfarande stor skillnad mellan fotografer på hobby-nivå och professionella fotografer. Människor som behärskar fotokonst behövs. Detta konstuttryck behöver beskyddas för att må bra och leva vidare. Därmed inte sagt att fotografering inte ska vara lättillgängligt som det är nu. Men vi behöver hitta sätta att bevara och uppskatta sann fotokonst. Vi behöver lära människor att se och förstå skillnaden mellan fotografering på hobby-nivå och sann fotokonst.

Föregångare inom fotokonst

Vill man lära sig mer om riktigt fotokonst så finns det några namn på personer som är värda att lägga på minnet. Deras verk är värt att studera och begrunda. Dessa personer har på sina egna och utmärkande sätt gått före inom fotokonst:

– Adam Ansel – har fotograferat fantastiska naturbilder

– Eugène Atget – mästare på storstadsfotografering

– Richard Avedon – har tagit fantastiska personporträtt av bland annat Marilyn Monroe

– Julia Margaret Cameron – har också fantastiska personporträtt på sin meritlista, utmärkande för henne är att hon får fram en sagolik känsla i sina bilder

– Robert Capa – en av våra mest berömda krigsfotografer

Låt oss fortsätta föreviga vardagen och viktiga händelser med foton och samtidigt värdesätta riktig fotokonst.