Fynda fotoutrustning

För dig som är ganska ny inom fotovärlden kan du på kort tid behöva införskaffa dyr utrustning. Att spendera allt för mycket pengar som “gröngöling” i branschen är egentligen inte nödvändigt. Det finns många smarta sätt att fynda utrustning till ditt fotande. Här kommer några bra tips.

Störst fokus på kameran

Det stående tipset är att lägga den största delen av inköpsbudgeten på själva kameran. För att kunna komma igång på bästa sätt med ditt fotande gäller det att ha en bra kamera. Med “bra” räcker det inte med en schysst smartphone som tar snygga bilder. Det gäller att investera i något vassare än så. Med det sagt behöver inte en riktigt kamera bli dyrare än en ny smartphone!

Att köpa en begagnad kamera kan vara ett alternativ, men du bör vara noga med att kontrollera hur pass “använd” kameran är. Helst bör du satsa på en ny kamera eftersom det också ger dig garanti och trygghet om något händer. En begagnad kamera kan fungera, men går den sönder kan det kännas som pengar slängda i sjön.

Utrustning och tillbehör

När det kommer till fotografens övriga utrustning finns det dock många saker som är perfekta att köpa begagnat. Ett exempel är stativet som kostar några tusenlappar i nypris. På Blocket kan du ofta hitta riktiga fynd, se bara på det här prisvärda fotostativet av märket Manfrotto. För halva priset kan du få ett stativ som knappt är använt och lika gäller för andra tillbehör till kameran.

I en tid av hållbart tänkande bör du hålla dig till regeln “en in – en ut”. En investering i en ny kamera eller utrustning bör inte ske förrän du blivit av med det gamla först. Sälj av på sälj- och köpportaler eller sälj sakerna på sommarloppis. Din första riktiga värstingkamera kan få ett bra ekonomiskt tillskott om du säljer iväg sådant som inte används.