Såhär i slutet av sommaren eller början av hösten, finns det massor med roliga motiv att hitta i din omgivning. Alltså är det dags att du ger dig ut på fotoutflykt och ser vad du hittar i sökaren.

När du ska ut och fotografera kan du behöva planera lite i förväg, så att du får med dig rätt utrustning om du har flera olika objektiv eller till och med kameror. Fundera igenom vad du har tänkt dig för motiv, och vart du ska åka.

Oavsett vart du åker och vilka motiv du väljer, tänk på att ha roligt! Fotografering är kul, och alla bilder du tar gör dig till en bättre fotograf.

Bra platser för fotograferande

Nästan alla platser är bra för att fotografera på. Allt beror på vad det är du tänker sätta sökaren på. Du behöver alltså inte åka speciellt långt för att hitta massor med inspiration. Kör du med en funktionell elmoped så kommer du dit du ska på ett miljövänligt sätt dessutom.

Om du tar dig till en park eller ett grönområde så kan du öva på att ta riktigt roliga och spännande makro-bilder. Blommor, grässtrån, buskar eller stenar – allt får en helt annan spänning och dramatik om du kommer riktigt nära.

Vatten är spännande och svårt att ta bra bilder av. Och just därför är det så roligt att öva på. Experimentera med slutartider och skärpedjup, och se hur bilderna förändras och vilka effekter som framträder.

Fotografera djur

Fotografera djur kan vara något av det svåraste som finns. Men när den där bilden väl sitter där, då är den guld värd! Levande djur har en helt egen vilja, och de lyssnar inte alls på regi. Det gör att du måste vara väldigt lyhörd, och helst lyckas få djuret att känna sig avslappnat med dig och kameran i närheten.

I en djurpark finns det många spännande djur, men här ställs du inför svårigheten med avstånd och avspärrningar. En björn som ser ut som en sten bland de andra är ju inte den roligaste bilden. Väljer du istället ett objektiv som klarar avstånden och har lite tålamod kan du få fantastiska bilder, om djuren är på humör, alltså.