Alla vet vi nog att det bästa sättet att få en bostad att kännas som ett hem är att se till att få upp tavlor på väggarna. Men för en del är det snart nog lika svårt att hänga tavlorna på ett bra sätt som att faktiskt hitta tavlorna vi vill ha på väggen. Men oroa dig inte, här kommer vi att dela med oss av våra bästa knep för att få till en bra hängning.

Om du har många tavlor med vilt skiftande motiv kan du välja likadana eller liknande ramar för att ge en röd tråd åt dina tavlor. Ramarna måste inte vara exakt likadana, utan det kan räcka med att de har samma färg eller form.

Helt olika tavlor och ramar kan också ge ett härligt brokigt intryck. Men då gäller det att du har ett ganska bra öga för hur du hänger dem, eftersom det lätt kan slå över och se konstigt, udda och spretigt ut. Och tänk på att din konst i någon mening behöver passa ihop med resten av din inredning. Har du bara möbler i krom, svart skinn och glas ser det mer märkligt ut med ett gäng udda tavlor i loppisfyndade ramar än härligt brokigt och välkomnande.

Bra verktyg underlättar alla slags hantverksjobb

Det allra första du behöver för att hänga tavlor är bra verktyg. Du behöver en tumstock och ett vattenpass för att kunna sätta krokar på rätt höjd och i våg. Själva krokarna sätter du upp på olika sätt beroende på vad dina väggar är gjorda av, och då behöver du antagligen en borrmaskin med borr som passar din vägg och kanske plugg.

Häng inte dina tavlor för högt upp

Ett vanligt misstag är att man hänger tavlor för högt upp. Sikta på att ha dem i ögonhöjd eller till och med lite lägre. Vi har till och med hört någon som har sagt att de vill att konst ska kännas i magen, och hänger den därefter.

Matcha ihop hängningen med din inredning

Försök välja ramar och hängning som passar med resten av ditt möblemang. Och för all del, begränsa inte din konst i hemmet till tavlor på väggarna. Har du ett snyggt modernt soffbord är det fint att skapa ett stilleben på det.

Stilleben fungerar även fint i bokhyllor eller på sidobord. Stilleben är dessutom roliga att både skapa och förändra. Det är snabbt gjort att byta ut gårdagens gruppering till något nytt som passar dagen bättre.