Hur man bloggar som fotograf

Praktiska plattformar gör det lätt att starta en blogg helt kostnadsfritt. I mitt fall är syftet med min personliga blogg att inspirera andra i sitt fotande. För att kunna göra det gäller det att strukturera innehållet på ett tydligt sätt. Här kommer några tips på hur man bloggar!

Syftet med en blogg

Den som driver en blogg skriver om ett särskilt ämne i en journal som kallas blogg. Är ditt tema till exempel konst eller foto så bör innehållet fokuseras på det området. Att mellan varven publicera mer vardagliga inlägg är helt ok, men glöm inte bloggens inriktning. Jag tycker personligen att det ger mer värde för läsaren att blanda text och bild. Det ökar även dina möjligheter att synas på nätet eftersom både bild och text blir sökvänligt.

Lär dig tekniken

Det främsta du bör tänka på när du ska börja blogga är att lära dig de tekniska grunderna. Vissa funktioner är ganska kluriga och därför är det bra att “öva”. Gör några tester för att i bästa mån lära dig plattformens funktioner. Du kanske bloggar direkt från mobilen? Då gäller det att skapa förutsättningar för detta genom rätt installation och så vidare. Det är också av stor vikt att känna till hur du smidigast synkar din kamera med din dator eller mobil. I mitt fall har jag smarta appar i mobilen som gör att jag enkelt kan lägga upp bilder från kameran.

Grundläggande tips

Att börja blogga är alltså inte särskilt krångligt och det går snabbt att komma igång. När du väl skrivit några inlägg kan det vara på sin plats att ta bloggandet till en högre nivå. Här följer några stående tips på hur du kommer igång med bloggandet:

  • En fotografs vardag kan handla om mycket, men se till att fokusera på bloggens huvudämne
  • Välj en plattform med enkla och färdiga funktioner; åtminstone som en start
  • Registrera en egen domän för din blogg; det ger ett seriösare intryck