Om du fotograferar mycket så har du säkert upptäckt att det är roligare att ha många miljöer att välja mellan när du ska ta bilder. Även om du har en studio med rekvisita så behöver du säkert miljöombyte ibland.

Genom att inreda ditt hem med tanke på fotografering och bildkomposition så kommer du ha ytterligare en miljö att välja på. Den kommer dessutom att vara nära till hands, och inte kosta en massa pengar att använda.

Vi menar naturligtvis inte att du ska inreda ditt hem som en fotostudio eller ett stilleben, absolut inte. Däremot har vi noterat att om vi har med fotografering i tankarna när vi inreder vårt hem så blir det både hemtrevligt och ser bra ut även när vi inte fotograferar.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är kanske det rum som används flitigast vid fotografering hemma, och därför också det rum som du bör skänka en extra tanke när du möblerar. I vardagsrummet kan du ta både härliga familjebilder med action i, stilleben och stylade interiör-bilder.

Antagligen har du redan en soffa, så utgå från den och fundera på hur du bäst ska matcha den ur ett bildkompositions-perspektiv. Några tips på vad du kan tänka på är:

  • Hur påverkar soffbordets form helheten? Skulle ett ovalt soffbord vara bäst, eller passar rakare linjer bättre ihop med helheten?
  • Vilken intryck ger mattan? Är det en fluffig matta med lång lugg som passar bäst eller en stramare med kort lugg? Vilket mönster förstärker helheten? Kelim? Röllakan? Geometriskt mönster? Eller helt enfärgad? Om du tar mycket bilder i vardagsrummet kan det vara värt att investera i flera mattor, eftersom de kommer att förändra känslan i bilderna ganska dramatiskt.
  • Filtar och kuddar är klassiska detaljer som är lätta att ändra och förändra känslan i både rummet och bilden med. Även här är det klokt att ha flera uppsättningar i olika färgskalor för att lätt kunna låta rummet följa med årstiderna.
  • En extra soffklädsel är ett billigare och enklare sätt att skaffa sig två soffor. Att variera sin soffa är inte bara smart för eventuell fotografering, utan för hela känslan i ditt hem. Att byta klädsel på soffan kommer definitivt att ge din inredning en ny touch, och hjälpa inspirationen att flöda även för andra detaljer som ger dig ett ombonad och härligt hem där du och din familj trivs och mår bra.