Jobba bättre med flexibla och anpassade rutiner

Som fotograf blir arbetsdagarna lätt till ett kringflängande mellan jobben. Sedan ska du ha tid att redigera bilder också. Och någonstans mellan alltihop måste du ha tid att jobba med administration, säljarbete, kundkontakter och annat.

Att få tiden att räcka till och framför allt, att slippa lägga all sin tid på resor, är en utmaning och det blir inte bättre om du har ett fast kontor någonstans, dit du behöver ta dig för att komma åt ha någonstans att landa, komma åt all utrustning och ta dig en kopp kaffe i godan ro.

När arbetsdagen börjar kännas alltför fragmenterad är det dags att börja fundera över hur saker kan förändras utan att du behöver göra alltför stora uppoffringar och säga nej till mer jobb.

Minimera utrustningen

Ett bra sätt kan vara att försöka dra ned på och minimera den mängd utrustning du har med dig till vardags. Visst, det finns mycket som är bra att ha, men när du jobbat ett tag som fotograf vet du förmodligen att du inte behöver ha med dig allting hela tiden och med bara lite mer förberedelser och kontroller kanske det går att kolla i förväg vad som verkligen behövs.

Med mindre utrustning blir du plötsligt större flexibilitet när det gäller transporter. Det kanske inte går att sälja bilen, i och för sig, men kanske går det att använda cykel eller moped som alternativ för vissa arbetsresor. Det kan du tjäna både tid och pengar på om trafiken är ett problem.

Skaffa flexiblare kontor

Visst behöver du kunna sitta i din redigeringsstudio för att arbeta med dina bilder, men det mesta andra i jobbväg går ju faktiskt att göra någon annanstans.

Det måste inte betyda att du sitter på ett café. Det finns gott om kontorshotell där du kan hyra in dig och ha en arbetsplats redo när det behövs. Eller så kan du prova coworking hos Convendum, som ger dig tillgång till massor av olika kontor utan att du behöver bestämma i förväg exakt var du vill jobba.