Peter Greenaways film Kocken, tjuven hans fru och hennes älskare från 1989 är kanske en av de vackraste filmer som gjorts. Och det bästa med den är att den är otroligt snygg och samtidigt oerhört bra.

Bland skådespelarna märks exempelvis Helen Mirren, Michael Gambon och Alan Howard, som alla storspelar under Greenaways skickliga regi och uppvisar strålande personporträtt av sina karaktärer.

Filmens handling

På restaurangen Le Hollandaise basar kocken Richard Boarst över köket. Tjuven Albert Spica äger restaurangen och äter där varje kväll tillsammans med bland andra sin fru Georgina Spica. På restaurangen äter även Michael varje kväll, och han blir sedermera Georginas hemlige älskare.

Albert Spica är en brutal sälle, och hans fru har försökt rymma från honom utan att lyckas. Han håller henne kort, men trots detta lyckas hon inleda en affär med Michael, som äger en bokaffär. Personalen på restaurangen hjälper dem att hålla kärleksaffären dold.

Tills sist upptäcker Spica vad som pågår, och hans fru gömmer sig då i bokaffären. När Spica har tagit reda på var den ligger kommer han dit och mördar Michael genom att tvinga i honom sidor från böckerna i affären.

Georginas hämnd för sin älskares död blir grym.

Ljussättningen

Peter Greenaway använder ljussättning på ett unikt sätt i filmen. Han låter de olika scenerna och rummen gå i olika färgtoner för att förstärka scenografin och känslorna.

I köket är färgen grön, i matsalen är det rött, i badrummet är det vitt och utanför restaurangen är det blått. Det konsekventa användandet av färgerna hjälper åskådarna att följa handlingen och ger även en vacker visuell inramning av filmen.

Både grönt och blått anses vara lugnande färger, men det är inte så de används i filmen. Både utomhus, i det blåa, och i köket, det gröna, så är det flera scener som inte alls är lugna. Här har färgerna använts i motsatt syfte, för att skapa ännu mer kontrast mellan det som sker och hur det presenteras.

Allt eftersom filmen fortgår ändras även färgernas intensitet – de blir mer och mer intensiva. Till sist är det till och med svårt att urskilja detaljer, så mättade och intensiva är färgerna.

Kläder och kostym

Karaktärernas kläder och kostymer är designade av Jean-Paul Gaultier. Det är iögonfallande och snyggt och mycket effektfullt.

Även kläderna ändrar färg när karaktärerna byter rum, vilket ytterligare förhöjer effekten av färgerna.