Här på Sofiadesign pratar vi mycket om konst och konstverk, men glöm inte att även möbler kan vara konstverk. Det ligger mycket arbete bakom en möbel, både i form av design och produktion eller hantverksskicklighet. 

Så för att få ett mer ombonat och välkomnande hem kan det vara en idé att fundera igenom vilka möbler du har och vilket uttryck de har. Kanske vill du åstadkomma en annan känsla i hemmet än den du har? Att byta ut möbler kan vara en del av nyckeln till att få det där härliga hemmet vi alla drömmer om. 

Belysning och lampor

En viktig del i all inredning är belysning. Men det är inte bara ljuset som är viktigt ur ett konstperspektiv, utan även själva lampan och dess design. En välgjord taklampa kan sätta tonen för hela rummet. Det finns massor med moderna taklampor att välja mellan. Satsa på en som ger det uttryck du letar efter.

Men skänk också en tanke till hela rummets belysning. Du behöver flera ljuskällor i varje rum för att få en bra belysning. Allmänljuset kommer från taklampan, medan du behöver andra lampor som hjälper till med punktbelysning. Stämningsljuset kan du välja om du vill ha från ljussvaga lampor, till exempel i fönster, eller med levande ljus i lampetter på väggen eller ljuslyktor på plana ytor.

Soffor och fåtöljer

Det vi oftast tänker på när vi tänker på designade möbler är kanske soffor och fåtöljer. Tyvärr är det också de här möblerna som är dyrast om du letar efter välgjorda och snyggt designade varianter. Å andra sidan är de dyraste sofforna och fåtöljerna oftast oerhört välgjorda och något som kan gå i arv i generationer om de vårdas rätt. 

Det betyder också att du kanske inte måste köpa nya möbler för att få tag i de där hett eftertraktade pjäserna. Leta på auktioner eller på Blocket, ibland dyker det upp guldkorn. Om du vet vad du letar efter kan det också ibland finnas riktiga fynd på loppis. Om du är beredd att klä om möblerna kan du ibland komma undan med en liten peng för en riktigt väldesignad pangmöbel.