För att bli en bra fotograf krävs det att du övar. Det är en väldigt liten procent av världens befolkning som är väldigt bra på någonting första gången de testar något nytt – självklart finns det undantag, men sannolikheten att det är så är som sagt väldigt liten. Till och med Zlatan har övat och tränat i timmar för att bli så bra på fotboll som han är. Då kanske du förstår att de i de allra flesta fall krävs att man övar, övar, och övar lite till.  

Fota det du har hemma

Om du precis har börjat med fotografi kan du satsa mer på kvantitet än kvalitet. Ta kort på allting och testa olika ljus, vinklar och motiv. Din stilrena sodastream kan ställa upp som modell när du vill och kan vara precis den träning du behöver. Ta något du har hemma och testa dig fram med kameran. Det finns inget rätt eller fel – utan allt handlar om vad det är du vill lära dig. 

Att fota i köket kan faktiskt vara ett bra sätt att börja på. Det finns otroligt många detaljer i ett kök som du kan framställa på olika sätt. Har du en exempelvis en stor riskokare kan du öva på att lägga fokuset i bilden på olika ställen. Eller så kan du experimentera med ljuset, zooma in och ut, osv. 

Att öva och repetera om och om igen till du känner dig säker på det du ska göra är nyckeln för att bli bra på någonting. Du kan ha en lärare, tränare eller coach som står bredvid dig och pushar dig i rätt riktning – men det är du som måste hålla i och öva tills det sitter i ryggmärgen.