Porträttfotografering låter lite gammaldags, och det är lätt att komma att tänka på flera hundra år gamla oljemålningar. Eller möjligen författarporträtt på baksidan av bokomslag. Men så behöver ett porträtt inte alls vara. 

Idag är det många privatpersoner som tar hjälp av fotografer för att ta bilder på sin familj. Det som oftast önskas under en sådan fotografering är just porträtt, men inte den stela och uppställda varianten, utan ett porträtt som visar en del av personligheten hos personen på bilden. 

Ta bra familjeporträtt

Om du får äran att ta familjeporträtt finns det några knep för att få till de där riktigt bra bilderna som vi alla strävar efter. 

Först och främst, se till att vara i en miljö där alla känner sig avslappnade. Om du har möjlighet är det bra att följa med familjen på utflykt, och tillbringa en del tid med dem. Då kommer de slappna av mer, och kanske till och med glömma att du har en kamera med dig. Och det är ju då möjligheterna till de där perfekta bilderna, tagna i farten, uppenbarar sig. 

Be också familjen att ha matchande kläder. Givetvis ska de passa för omgivningen, annars ser det märkligt ut. Galastass med full sminkning och löshår clips på en skogsutflykt blir lätt lite märklig. Ibland är det oväntade roligt, men vid familjefotograferingar är det oftast naturligt som blir bäst. 

Dessutom behöver du förstås ett riktigt bra objektiv. Kort skärpedjup sätter fokus på personen och inte bakgrunden. Bra ljusinsläpp ger kortare slutartider och du minskar mängden rörelseoskärpa. 

Mer formella porträtt

Det finns också tillfällen då det behövs mer formella porträtt. Ett exempel är presentationsbilder för företag, då bilderna ska matcha varandra och vara tagna på samma sätt, i en och samma miljö. 

Den här typen av porträtt kan vara nog så svåra att få till, eftersom det kan vara svårt att få personerna du ska fotografera att slappna av och se naturliga ut samtidigt som du regisserar dem om vinklar. 

När du ska ta den här typen av porträtt är det bra att förbereda dem tillsammans med beställaren. Gå igenom vilken vinkel han eller hon önskar, vilket uttryck personerna på bilderna ska ha och vilket intryck bilderna ska ge. Dessutom är det smart att bestämma en klädkod som de som ska fotograferas får reda på i förväg. Påminn gärna om klädkoden dagen innan fotograferingen också.