Så tar du bättre bilder

Att fotografera är en svår konst. För att bli riktigt bra krävs det både kunskap om teknik och bildkomposition, samt förstås väldigt mycket träning. Alla behöver inte vara proffsfotografer, men med några någorlunda lätta knep kommer du kunna ta bättre bilder väldigt snart.

Gå närmare ditt motiv

För det första: gå närmare ditt motiv! Låt ditt huvudmotiv fylla upp en större del av bildrutan. Bakgrunden i bilder är sällan det som är mest intressant.

Genom att gå närmare ändrar du bildens komposition, från att vara en översiktsbild till att ha ett tydligt motiv. Det gör bilden mer intressant, och du visar även upp det du ville avbilda från början på ett bättre sätt.

Börja använda blixt vid utomhusfotografering

När du ska fotografera ute är det smart att sluta med auto-blixt. Använd istället blixten för att låta ditt motiv framträda tydligare. Med blixt får du en jämnare belysning av ditt motiv, och det hjälper till att få det du vill avbilda att “poppa ut”.

Att använda sig av blixt vid utomhusfotografering reducerar även skuggor från solen på ditt motiv. Alltså slipper du skarpa skuggor, och solljuset upplevs som lite mer förlåtande än det kan vara utan blixt.

Lär dig hur kamerans bländar- och tidsautomatik fungerar

Vårt sista tips är kanske inte så lätt som de andra. Det handlar helt enkelt om att du ska sluta välja auto-läget på din kamera och istället använda dig av bländare och tid för att få de effekter du är ute efter i dina bilder.
.
Om du aldrig har använt dig av det här tidigare kan det vara så att du kommer behöva läsa lite teori för att förstå hur det fungerar.

Genom att använda dig av bländarautomatiken väljer du vilken tid du vill att kameran ska vara öppen. Om du ska fotografera snabba motiv som ska vara skarpa behöver du till exempel en kort exponeringstid. Ibland är du istället ute efter en suddig effekt, och då låter du kameran vara öppen en längre tid.

Om du istället jobbar med tidsautomatik så väljer du en bländare och kameran väljer tiden som behövs. Här kan du alltså välja vilket skärpedjup du vill ha i bilden, och därmed vilka delar av motivet som ska vara i fokus och vilka som ska vara suddiga.