Nyårsafton, denna glittriga och festligaste av festliga aftnar. Visst, det är klart att du ska äta och dricka gott för att fira avslut och nystart. Men tänk också på att det är ett perfekt tillfälle för alla fotografer att skapa konst, nästan utan något extra arbete alls. I alla fall om du inte står för matlagningen.

Eller, visst är det arbete med själva fotograferingen, men stylingen, rekvisitan och modellerna är ju redan där. Det är vackert dukat, snyggt upplagd mat, festliga glas med bubbel och glada, uppklädda människor på en och samma gång. Så passa på att låta kameran vara med under kvällen, och ge dig själv möjligheten att knäppa riktigt bra bilder.

Eftersom du inte kommer ha hur mycket tid som helst på dig, du är ju faktiskt på ett kalas som både du och övriga gäster ska kunna njuta av, är det bra att ha tänkt igenom i förväg vilka bilder du är ute efter.

Nyårsmaten

Om du verkligen vill ta bilder på mat och råvaror ska du förstås se till att vara tidigt på plats och hålla dig i närheten av köket. Här finns det oanade tillfällen till vackra stilleben eller actionbilder under själva tillredningen.

En modern sous vide är inte den mest fotovänliga köksutrustningen, men den tillagade råvaran, däremot. Vacuumförpackningen gör att all smak och all vätska från råvaran bevaras, vilket gör att formen behålls och ger möjligheter till fantastiska uppläggningar.

Om du vill fotografera uppläggningen får du antingen vara väldigt snabb eller så får du be om en portion för fotografering. Det är ju inte schysst mot gästerna att låta dem vänta på maten för att du vill ta den ultimata mat-bilden.

Fyrverkerier och mingel

Bra bilder av fyrverkerier är väldigt imponerande. De är dock väldigt svåra att få till. Ett stativ är ett bra hjälpmedel, liksom ett rejält teleobjektiv.

Mingelbilder är lättare, men det kan vara svårt att få till dem så att de ser professionella ut snarare än ordinära “kalasbilder”. Du kommer antagligen behöva regissera övriga festdeltagare för att få till bilder som är som du har tänkt dig.

Och, inte minst viktigt, glöm inte att lägga undan kameran ibland för att njuta av festen som firar övergången mellan 10- och 20-talet.