Skapa textur i dina målningar

När man målar går det att säga allt med en pensel och några färgtuber, men det går också att göra det mer komplicerat än så om man vill! Om man målar i akryl finns det olika medium – både tjocka och rinnande – som man kan använda för att skulptera sin målarduk så att den inte är helt platt längre. Tack vare dessa smarta tillbehör kan man ge sina tavlor en extra dimension. Ungefär som man kan använda löshår clips i håret för att fylla ut med volym, så kan man också använda akrylgelé för att skapa spännande texturer i en målning.

Några av de mest populära akrylmedierna är texturgeler som kan vara antingen glansiga, matta eller till och med ha en sandig textur. Ju med gelé man använder, desto tjockare blir färgen. Det går även att skapa bristningar i färgen med flit så att det ser ut som att det har varit ett jordskred och jordskorpan har spruckit.

Om man vill gå åt andra hållet och göra färgen mer rinnande så får man använda något som kallas för “pouring medium” vilket är en vätska i varierande konsistens som man blandar färgerna med för att göra dem lättare att måla med. Ju mer medium man använder desto mer flytande blir färgen och det kallas för pouring medium just för att man kan blanda ut färgen så pass att den blir helt rinnande. Det kan se väldigt häftigt ut på målarduken, men då får man täcka golvet med plast först så att det inte blir fläckar överallt.