Ta dig en konst- och kulturdag i Stockholm

Vår huvudstad är aldrig vackrare än en sommardag med strålande sol. Glittrande vatten och grönskande träd bland fantastisk arkitektur gör sommarstockholm helt fantastiskt.

Om du inte vill tillbringa hela dagen i en park eller på en uteservering kan vi rekommendera ett besök på något museum. Där får du en sval paus från solen, samtidigt som du utmanas av utställningarna. Tag en stilren elmoppe från solen till kulturen, eller hoppa på en buss om du inte vill promenera i värmen.

Moderna museet

Sharon Hayes är en av de mest framstående inom politisk samtidskonst i Amerika. Hon flyttar in aktivismen på konstscenen och hon arbetar med foto, performance och video. Echo är en samlingsutställning med både hennes tidiga och nutida verk.

Riverboat Song är en utställning av Jordan Wolfson. Han blandar en animerad figur, popmusik och klipp från internet till en monolog av sig själv. Videoverkets titel anspelar på Huckleberry Finn. Wolfson är omtalad och en del av den unga amerikanska samtidskonsten. Hans verk är ofta humoristiska, men lämnar en aning obehag efter sig.

Fotografiska

På fotografiska visas tre sinsemellan väldigt olika utställningar under sommaren. Gemensamt för dem är dock att de väcker känslor och får dig att fundera över vår värld.

James Nachtwey är bildjournalist, och hans bilder från krigszoner över hela världen visar människor och hur de hanterar konflikter. Han är en intuitiv fotograf som komponerar bilder blixtsnabbt och får dem att framstå som tekniskt fulländade. Memoria är en retrospektiv utställning som visar hans mest kända bilder. Verken är hängda i serie, så det går att följa en berättelse.

Vanishing Traces är en serie bilder av Scarlett Hooft Graafland. Hon har iscensatt verk på avlägsna platser genom att använda sig av den lokala befolkningen och lite rekvisita. Hennes fotografier har en fond av ödslighet, och motiven ger ett lätt surrealistiskt intryck eftersom hon alltid väljer udda kombinationer som exempelvis kvinnor i burka som håller i uppblåsta ballonger.

För att sätta fokus på miljöförstörelse har Mandy Barker samlat plastskräp på stränder. Av detta har hon tillverkat fantasieggande skapelser som hon sedan fotograferar. Sea of Artefacts, som är skapad på detta vis, kom till sedan miljöaktivisten Barker upptäckte att hon fick stort gehör för hur vår planet håller på att gå under genom sina verk.