Hur tar man bra produktfoton? Det kan vara lättare sagt än gjort, eftersom det är viktigt att produkterna ser intressanta, attraktiva och lockande ut. Ljus och skärpa är två av de viktgaste sakerna att få rätt, så det lönar sig verkligen att ha en bra kamera, bra ljus och en enfärgad bakgrund (gärna vit bakgrund). Visst går det bra att fotografera produkter i en naturlig omgivning också, men då får man gärna komplettera med stilrena foton mot en vit bakgrund.

 

Låt oss säga att du ska fotografera en mikråvågsugn eller riskokare. Då kan du ta några stilrena foton på produkter från olika vinklar, öppen och stängd, från sidan och framifrån, men sedan kan du också inkludera ett foto med en nybakad pizza till exempel, som ser väldigt inbjudande ut.

 

 

Eller om du ska ta produktfoton på en sodastream kolsyremaskin, varför inte inkludera en bild på när sodastreamern är igång, så att man ser bubblorna i den genomskinliga behållaren och kanske i en fin färg? Det kan göra bilden mer attraktiv.

 

När det gäller ljus så är dagsljus alltid en stor fördel, men undvik direkt solljus eftersom det ger för hög kontrast med överdrivet ljusa partier kontra djupa skuggor. Om du har gott om dagsljus inomhus kan du få allra bäst bilder på en skuggig plats där ljusfördelningen är jämn. Sedan går det alltid att förbättra bildens kontrast efteråt i ett bildredigeringsprogram. Det går att redigera det mesta i en bild i efterhand om man har bra skärpa, bra ljus och en bra komposition.