Utmaningar i november

Vi är många som tycker november är en tung månad. Framför allt kanske i början, när mörkret ligger tungt och det är långt kvar till ljuspunkterna i form av advent och julstök. Bor du i de södra delarna av landet har det antagligen inte kommit någon snö som kan lysa upp tillvaron, utan vädret är kallt, fuktigt och mörkt, mörkt, mörkt.

Ägnar du dig dessutom åt fotografering är november en svår månad. Det är inte många timmar dagsljus du har att röra dig med, och även då är det knepiga ljusförhållanden. Höga krav ställs på dig och din utrustning för att du ska få till bilder du är nöjd med.

Men det finns också saker du kan göra för att göra november till en lättare och lite roligare månad. Vi säger inte att det kommer gå som en dans, men lite lättare att klara av mörkret kan det faktiskt bli.

Ge dig själv nya upplevelser

Att uppleva något nytt är ett bra sätt att få även den tristaste av månader att kännas lite lättare att uthärda. Det behöver inte ens vara något stort och fantastiskt, utan det kan räcka med att tillbringa några dagar på en annan plats.

Skaffa dig en plats på ett coworking space i Sverige så kan du dessutom jobba under de allra mörkaste timmarna. När det blir lite ljusare tar du med kameran och går på upptäcktsfärd. Även om det inte är så mycket ljusare på något ställe i Sverige så är det nytt och något du inte har träffat på tidigare.

Dagar då ljuset inte blir mer än en gråskala har sin charm också. När allting visar upp sig i olika nyanser av grått har du fantastiska möjligheter att ta helt magiska bilder. Om du kan börja uppskatta det här och försöka dig på att göra något av det så har du stora chanser att ändra uppfattning om november, i alla fall lite.

Ny utrustning och kunskap

Som antytts tidigare är det viktigare med bra utrustning under de mörkare månaderna. Eftersom det är så ont om ljus behöver du ett ljuskänsligt objektiv för att verkligen få fram de riktigt magiska bilderna.

Kanske är november en månad då du ger dig själv en tidig julklapp, i form av ett nytt objektiv?

Ett annat sätt att investera i din fotografering är att du anmäler dig till en kurs. Nästan vilken kurs som helst fungerar, eftersom den antagligen kommer bidra med inspiration som sträcker sig utanför själva området för kursen. Har du något som du har funderat på att lära dig mer om – ljussättning, makrofotografering, bildkomposition, actionfotografering? Nu är det dags att göra slag i saken!