Vernissage

Har du alltid kameran med dig och fotograferar? Drömmer du om att få visa upp dina bilder för en publik? Kanske lite i hemlighet, åtminstone? Varför inte göra slag i saken? Hyr en lokal, och bjud in till vernissage!

Vernissage kanske låter svårt och storslaget, men egentligen är det ju inget mer än öppningen av en utställning. Det är inget svårt att ordna, även om det behövs en hel del arbete i förväg.

Lokalen

Välj en lokal som passar till temat på din utställning. En ruffig industrilokal är perfekt för dystopiska, svartvita bilder, medan porträtt kanske gör sig bättre i en något mer städad lokal. I dessa tider kan du också behöva något slags avspärrningsprodukter för att se till att det inte är för mycket folk samtidigt i lokalen.

Om du ska ordna din utställning själv kan det vara klokt att leta efter en lokal som har bra belysning. Du vill ju att besökarna ska kunna se dina bilder ordentligt.

Ta fram ordentliga utskrifter i en rejäl storlek av bilderna du vill visa upp. Häng upp dem på väggarna med knappnålar eller dubbelhäftande tejp. Själva hängningen kan ta tid att få till som du vill ha den. Ställ bilderna på golvet vid den tänkta väggen först och känn efter om det blir som du har tänkt dig. På professionella utställningar kan hängningen ta flera dagars arbete.

Dryck och tilltugg

På vernissage är det kutym att bjuda på vin och något slags tilltugg. Det måste förstås inte vara fancy, utan bag-in-box, plastglas och en skål med chips är alldeles tillräckligt. Tänk på att ha alkoholfria alternativ till de som föredrar det.